På stedet løp: Konkurransens paradokser

På stedet løp: Konkurransens paradokserPå stedet løp: Konkurransens paradokser by Dag O. Hessen og Thomas Hylland Eriksen

My rating: 4 of 5 stars

Er det verdt å løpet hele tiden, for så å forbli på samme sted? Det er konkurransens dilemma som Hessen og Hylland Eriksen har tatt for seg i denne tunge boka. Tung ikke fordi den veier mye fysisk men fordi den var så tung å lese for meg. Men du verden for et verk. For et tidsriktig og fundamentalt relevant tema de har tatt for seg her.

Du får en innføring i evolusjonsteori, og du får etterhvert vite at –nesten– alt som rører på seg rundt deg er styrt av evolusjonsteori– av survival of the fittest. Markedene styres av at alle må hele tiden konkurerer med hverandre uten å komme et steg videre– ja til og med gå bakover, som har vært tilfelle med mye av den teknologiske utviklingen som har ført til stress og helsemessige skader. Boka er en tankevekker. Den handler om noe fundamentalt galt i våre liv. Den får leseren til å tenke “hvorfor” hele tiden.

Norsk er ikke mitt morsmål (surprise!). Men jeg har ikke problemer med å lese aviser og noen norske bøker en gang i blant. Denne boka er litt annerledes. Den er tung– kanskje ikke språkmessig men innholdsmessig og presentasjonsmessig. Den får ikke fem stjerner av meg fordi den ikke er så enkel å lese. Du har paragraf som er to sider lang. Det blir da tung lesing. Ikke en eneste figur. Ikke et eneste avsnitt–bare lange kapitler. Det blir lange sider med tung akademisk tekst som skal formidle ganske kompliserte konsepter. Men litt hjernetrim skader vel ikke. Vi må ikke forvente å få alt med teskje. Les den.

View all my reviews